TG Expo

Mobilyacı tek çatıda toplandı, İtalyanları kıskandırdı.
 
Türk’ün Türk’e propagandasına her zaman uzak durdum, biraz da ‘kompleks’ olarak algıladım. O zaman bu başlık ne diye sorabilirsiniz? İtalyanlar, kıskandıklarını kendileri söylemişler. Dubai’deki tasarım, mobilya fuarına Türkiye’den katılımcıları sağlayan TG Expo Genel Müdürü Elif Avşar anlatıyor: 
“İtalyan temsilcisi ‘Türkler yüzünden biz de gaza geldik geçen yıl 40 firma vardı, bu sene 100 oldu’ dedi. Emirates’in dergisinde MOBDER üyelerinin ortak tam sayfa ilanını görünce, aramışlar, bizden niye böyle bir ilan istemediniz diye. Aslında sadece İtalyanların değil, Fransızların da en büyük derdi Türk mobilyacılar karşısında, pazar kaybetmek.” 
İtalyanları ayağa kaldıran MOBDER, (Mobilya Sanayicileri İthalat ve İhracatçıları Derneği) ‘kaliteli Türk mobilyası’nı İngilizcede ‘Quality Turkish Furniture’ olarak sloganlaştırmış üyelerini de, Dubai’deki fuarda bu sloganla Türkiye çatısı altında toplamış. 
El birliği, güç birliği Türkiye’de de, dünyada da pek alışılagelmiş tutum değil, hele hele rakipler arasında. MOBDER Başkanı, Mete Bronz Mobilya’nın da sahibi Murat Tunç, Türkiye bölümünü, tek firma ve farklı koleksiyonlar zannedenler oluyor. Ayrı firmalar olduğunu öğrenince şaşırıyorlar” diyor. 
 
Çin’den 1 Milyon Adet Masa İstediler
 
Casa Mobilya’nın sahibi Serhat Kasan anlattı, fuarda sergiledikleri 2 bin 730 dolar değerindeki ceviz masayı bir Çinli ziyaretçi çok beğenmiş, 1 milyon adet sipariş vermek istemiş. 
Serhat Kasan. “1 milyon siparişi üreteceğimiz ne ağaç var Türkiye’de, ne de üretim kapasitesi. İnegöl’deki tüm fabrikaların kapasitelerini kapatsak yine de yerine getiremeyiz” diyor. 
Konu ceviz ağacından açılmışken, Serhat Kasan’a soruyorum: “Derler ki ceviz ağaçları mobilya oldu o yüzden ithal ceviz yiyoruz artık, siz ceviz fidanı dikiyor musunuz?” 
Serhat Kasan, her satılan mobilya karşılığında fidan dikimi için projeyi hayata geçireceklerine söz verdi, ben de böyle bir projeyi hayata geçirdiklerinde bu köşeden destek vereceğime. 
Bir not daha: Casa, İtalyan değil, halis muhlis Türk markası, babaları Hasan Kasan adını da anımsatan, İtalyanca ev demek olan Casa ismini İtalyanlardan da atik davranarak, 20 küsur ülkede tescil ettirmiş. 
 
İmece Usulü Üretecekler
 
Sadece İtalyanların değil, belki kimi Türkleri de kıskandıracak işbirliğini MOBDER Başkanı Murat Tunç, ikinci Başkan Kadri Çoklar ve üye Serdar Ufuk anlatıyor: 
“Çok ciddi projeler için bizlere talep geldi. Bir Suudi işadamı, Dubai’de inşa edeceği üst düzey yöneticiler için 5 bin konutluk lojmanı üstlenmemizi istedi. Şimdi tüm MOBDER üyeleri olarak imece usulü üretim yapacağız.” 
5 bin konutun mobilya üretimi 2-2.5 senelik iş hacmi demekmiş. 
Şunu da anlattılar: 
“Şimdi 8-10 firma Dubai’de mağaza açabilir miyiz diye de araştırıyoruz.” 
 
FUNDA ÖZKAN 
funda.ozkan@aksam.com.tr
 
Kaynak : http://www.aksam.com.tr/yazarlar/funda-ozkan/mobilyaci-tek-catida-toplandi-italyanlari-kiskandirdi/haber-310740